RSV: הווירוס השקט שמתחבא במערכת הנשימה
מהו נגיף RSV, למה הוא מסוכן במיוחד לתינוקות ולקשישים, וכיצד ניתן להגן מפניו?
בעונת החורף, כשכולם מדברים על שפעת וקורונה, יש וירוס נוסף שמסתתר מתחת לרדאר – ה-Respiratory Syncytial Virus (RSV). זהו נגיף נשימתי נפוץ במיוחד, שברוב המקרים גורם לתסמינים קלים הדומים להצטננות, אך אצל תינוקות, מבוגרים ואלו עם מערכת חיסון מוחלשת, הוא עלול להפוך למסוכן ולגרום לסיבוכים חמורים כמו דלקת ריאות וברונכיוליטיס (דלקת בדרכי הנשימה הקטנות).
מדוע RSV זוכה לתשומת לב מיוחדת בשנים האחרונות?
איך ניתן לזהות אותו מוקדם ולמנוע הדבקה?
בואו נכיר את הווירוס שמסתתר מאחורי השיעול.
תיאור הווירוס ומנגנון הפעולה
מהו RSV ואיך הוא פועל בגוף?
Respiratory Syncytial Virus (RSV) הוא נגיף נשימתי נפוץ במיוחד, הגורם לזיהומים במערכת הנשימה, במיוחד בקרב תינוקות, קשישים ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת.
זהו נגיף ממשפחת ה-Paramyxoviridae, אשר מדביק את התאים המצפים את דרכי הנשימה ויוצר תהליך של היתוך תאים (syncytia) – מצב שבו כמה תאים מתמזגים יחד לכדי תא גדול אחד, מה שמסייע לו להתפשט בין התאים בקלות ולהימנע מזיהוי על ידי מערכת החיסון (Sanz-Muñoz et al., 2024).
RSV חודר לגוף דרך מערכת הנשימה העליונה – האף, הפה והגרון – ומתחיל את ההתרבות שלו בתאי האפיתל (השכבה החיצונית של הרקמות בדרכי הנשימה). הוא משתמש בשני חלבונים עיקריים כדי להיקשר לתאי המארח: חלבון G (attachment protein) המסייע לו להיצמד לתאי הגוף, ו-חלבון F (fusion protein) המאפשר לו לחדור אליהם ולהדביק אותם (Tripp & Jorquera, 2020).
התחמקות ממערכת החיסון
אחת התכונות המסוכנות של RSV היא יכולתו להתחמק ממערכת החיסון של הגוף. הוא משבש את התגובה החיסונית על ידי דיכוי שחרור אינטרפרונים (חלבונים שתפקידם לאותת לגוף על פלישת נגיפים) וגורם להפרשת ציטוקינים דלקתיים (חלבונים שמעודדים דלקת) באופן לא מבוקר, מה שמוביל לנזק בדרכי הנשימה (Hu et al., 2020).
כיצד הווירוס פוגע בבני אדם?
מחלה קלה או מסכנת חיים?
לרוב, RSV גורם לתסמינים קלים הדומים להצטננות, כגון גודש באף, שיעול, חום נמוך וכאבי גרון. אולם, אצל אוכלוסיות בסיכון – בעיקר תינוקות מתחת לגיל שנתיים, קשישים ואנשים עם מחלות כרוניות – הוא עלול להוביל למחלות חמורות כמו ברונכיוליטיס (דלקת בדרכי האוויר הקטנות בריאות) ו-דלקת ריאות (זיהום חמור בריאות) (Vandini et al., 2015).
פגיעות חמורות בתינוקות וקשישים
אצל תינוקות, RSV הוא אחד הגורמים המרכזיים לאשפוזים בבתי חולים בשל זיהומים נשימתיים. המחלה עלולה לגרום לקוצר נשימה חריף עקב היווצרות ריר סמיך בדרכי הנשימה ולחסימתן (Jorquera et al., 2016).
אצל קשישים ואנשים עם מחלות כרוניות, RSV עשוי להחמיר מחלות קיימות כגון מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) ואסטמה, ואף לגרום לסיבוכים חמורים כמו אי-ספיקת נשימה (Hu et al., 2020).
הקשר בין RSV ודלקות משניות
מחקרים הראו כי חולים שנדבקו ב-RSV חשופים יותר לזיהומים חיידקיים משניים, במיוחד דלקת ריאות חיידקית (Pneumonia), שנגרמת לעיתים קרובות על ידי Streptococcus pneumoniae או Haemophilus influenzae. שילוב של זיהום ויראלי וחיידקי עלול להוביל להידרדרות חמורה במצב החולה (Pacheco et al., 2021).
סטטיסטיקה: כמה נפוץ RSV?
שכיחות והיקף התחלואה בעולם
לפי מחקרים, RSV אחראי לכ-33 מיליון מקרי זיהום נשימתי חמור מדי שנה בקרב ילדים מתחת לגיל חמש, מתוכם כ-3.2 מיליון מצריכים אשפוז (Sanz-Muñoz et al., 2024).
אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, RSV הוא הגורם המוביל לאשפוזים בשל מחלות נשימה, כאשר כ-10% מכלל התינוקות נדבקים בנגיף בעונתם הראשונה.
תמותה וסיבוכים
למרות שהתמותה בקרב ילדים בריאים נמוכה יחסית, RSV עלול להיות קטלני במיוחד עבור תינוקות שנולדו פגים ואנשים עם מחלות רקע. כ-100,000 מקרי מוות מתרחשים מדי שנה ברחבי העולם כתוצאה מהנגיף, בעיקר במדינות מתפתחות שבהן הגישה לטיפול רפואי מוגבלת (Evans et al., 2024).
השפעת המגפה על התפשטות RSV
מעניין לציין כי במהלך מגפת הקורונה (COVID-19), הייתה ירידה חדה במקרי RSV ברחבי העולם, ככל הנראה בשל חבישת מסיכות וריחוק חברתי. עם זאת, לאחר הסרת ההגבלות, חלה עלייה משמעותית בהדבקות RSV, במיוחד בקרב תינוקות וילדים קטנים שלא נחשפו לנגיף קודם לכן (Kalergis et al., 2020).
הטיפולים נגד Respiratory Syncytial Virus (RSV)
טיפול תומך – הקו הראשון של ההתמודדות
נכון להיום, עבור רוב האנשים שנדבקים ב-RSV, הטיפול הוא תומך בלבד, כלומר, מתמקד בהקלה על התסמינים ולא בהשמדת הנגיף עצמו. מאחר ש-RSV פוגע בעיקר בדרכי הנשימה, הטיפול כולל שמירה על הידרציה (שתייה מספקת של נוזלים), שאיפת אדים להקלת הגודש ושימוש במשככי כאבים והורדת חום כמו פרצטמול ואיבופרופן (Mejias & Ramilo, 2015).
במקרים חמורים יותר, כאשר הנגיף גורם לאי-ספיקה נשימתית או דלקת ריאות, ייתכן צורך בטיפול בחמצן, אינהלציות או אפילו הנשמה מלאכותית (Domachowske et al., 2021).
נוגדנים חד-שבטיים – חומת הגנה מפני ההדבקה
הטיפול היעיל ביותר כיום נגד RSV עבור אוכלוסיות בסיכון הוא Palivizumab, נוגדן חד-שבטי (monoclonal antibody) המוזרק אחת לחודש במהלך עונת החורף כדי למנוע הדבקה קשה בתינוקות פגים או חולים כרוניים (Shang et al., 2021). מחקרים הראו כי Palivizumab מפחית באופן משמעותי את שיעור האשפוזים כתוצאה מהנגיף, אך בשל עלותו הגבוהה, הוא ניתן רק לקבוצות סיכון מסוימות (Hołownia et al., 2024).
תרופה חדשה יותר בשם Nirsevimab נבדקה לאחרונה והראתה יעילות גבוהה יותר בהגנה מפני RSV. מדובר בנוגדן בעל טווח פעילות ארוך יותר, שניתן בזריקה אחת בלבד לעונה שלמה (Gatt et al., 2023).
תרופות אנטי-ויראליות – נשק ישיר נגד הנגיף
למרות עשרות שנות מחקר, נכון להיום אין תרופה אנטי-ויראלית המאושרת לשימוש נרחב נגד RSV. עם זאת, ישנן מספר תרופות שנמצאות בשלבי פיתוח מתקדמים.
- Ribavirin – התרופה האנטי-ויראלית היחידה שאושרה לטיפול ב-RSV, אך היא אינה יעילה במיוחד ונמצאת בשימוש מוגבל מאוד בשל תופעות לוואי קשות כמו אנמיה ופגיעה בכבד (De Clercq, 2015).
- JNJ-53718678 – תרופה חדשה החוסמת את חלבון ה-F (Fusion protein) של RSV ומונעת את כניסתו לתאים. ניסויים קליניים הצביעו על יעילות גבוהה במניעת הדבקה, אך היא עדיין לא אושרה לשימוש קליני (Roymans et al., 2017).
- GS-5806 – תרופה ניסיונית נוספת הפועלת במנגנון דומה ומונעת את ההדבקה התאית, הראתה הבטחה בניסויים ראשוניים (De Clercq, 2015).
חיסונים – האם אנחנו קרובים לפריצת דרך?
למרות ניסיונות לפתח חיסון נגד RSV במשך יותר מ-50 שנה, עד כה אף חיסון לא הצליח להגיע לאישור סופי. חיסון מוקדם שנוסה בשנות ה-60 אף הוביל להחמרה במצבם של ילדים שנחשפו ל-RSV לאחר קבלת החיסון, מה שגרם להאטה משמעותית במחקר בתחום (Gatt et al., 2023).
כיום, ישנם מספר חיסונים חדשים הנמצאים בשלבי ניסוי קליניים:
- חיסוני mRNA – בדומה לחיסוני הקורונה, גם חיסונים אלו מבוססים על שליח RNA המלמד את הגוף לייצר נוגדנים נגד RSV. חיסון מסוג זה מבטיח מאוד ונמצא בשלבי ניסוי מתקדמים (Hołownia et al., 2024).
- חיסון חי מוחלש – חיסון זה מיועד לתינוקות ומתבסס על נגיף RSV מוחלש, כך שהוא מעורר תגובה חיסונית אך לא גורם למחלה חמורה (Bergeron & Tripp, 2020).
רפואה מסורתית – האם לצמחי מרפא יש השפעה?
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שלצמחי מרפא מסורתיים עשויה להיות השפעה על RSV. מחקר שהתפרסם ב-Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine מצא כי מספר צמחי מרפא סיניים מסורתיים יכולים לעכב את התפשטות הנגיף בדרכי הנשימה (Lin et al., 2016).
צמחים כגון Scutellaria baicalensis (סקוטלריה סינית) ו-Glycyrrhiza glabra (ליקוריץ) מכילים תרכובות אנטי-ויראליות שנמצאו כמעכבות את שכפול RSV בתנאי מעבדה. עם זאת, נדרש מחקר נוסף כדי להוכיח את יעילותם בבני אדם (Lin et al., 2016).
ביבליוגרפיה
Sanz-Muñoz, I., Sánchez-de Prada, L., Castrodeza-Sanz, J., & Eiros, J. (2024). Microbiological and epidemiological features of respiratory syncytial virus. Revista Española de Quimioterapia, 37, 209-220.
Tripp, R., & Jorquera, P. A. (2020). Human Respiratory Syncytial Virus. Definitions.
Hu, M., Bogoyevitch, M., & Jans, D. (2020). Impact of Respiratory Syncytial Virus Infection on the Host Cell: Implications for Antiviral Strategies. Physiological Reviews.
Vandini, S., Bottau, P., Faldella, G., & Lanari, M. (2015). Immunological, Viral, Environmental, and Individual Factors Modulating Lung Immune Response to Respiratory Syncytial Virus. BioMed Research International, 2015.
Pacheco, G. A., Gálvez, N., Soto, J., Andrade, C. A., & Kalergis, A. (2021). Bacterial and Viral Coinfections with the Human Respiratory Syncytial Virus. Microorganisms, 9.
Evans, D., Kunerth, H., Mumm, E., Namugenyi, S., Plumb, M., Bistodeau, S., & Wang, X. (2024). Genomic Epidemiology of Human Respiratory Syncytial Virus, Minnesota, USA, July 2023-February 2024. Emerging Infectious Diseases, 30(11), 2414-2418.
Mejias, A., & Ramilo, O. (2015). New options in the treatment of respiratory syncytia virus disease. The Journal of Infection, 71, S80-S87.
- Domachowske, J., Anderson, E., & Goldstein, M. (2021). The Future of Respiratory Syncytial Virus Disease Prevention and Treatment. Infectious Diseases and Therapy, 10, 47-60.
- Shang, Z., Tan, S., & Ma, D. (2021). Respiratory syncytial virus: from pathogenesis to potential therapeutic strategies. International Journal of Biological Sciences, 17, 4073-4091.
- Hołownia, W., Szewczyk, K., & Wiśniewski, S. (2024). Respiratory syncytial virus - current treatment options and future possibilities for prophylaxis. Journal of Education, Health and Sport.
- Gatt, D., Martin, I., & Moraes, T. (2023). Prevention and Treatment Strategies for Respiratory Syncytial Virus (RSV). Pathogens, 12.
- De Clercq, E. (2015). Chemotherapy of respiratory syncytial virus infections: the final breakthrough. International Journal of Antimicrobial Agents, 45, 234-237.
- Lin, L., Shan, J., & Xie, T. (2016). Application of Traditional Chinese Medical Herbs in Prevention and Treatment of Respiratory Syncytial Virus. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2016.
תגובות
הוסף רשומת תגובה