גמילה מקפה: האם אדפטוגנים יכולים להיות תחליף אנרגטי בריא וטבעי?

קפה הוא חלק בלתי נפרד מחייהם של מיליוני אנשים. עבור רבים, הוא המקור העיקרי לאנרגיה, לעוררות ולמיקוד ביום העבודה. אך לצד היתרונות, גובר העניין בשאלה: האם קפאין הוא באמת הפתרון הבריא ביותר? 

תופעות כמו עצבנות, חרדה, נדודי שינה ותלות – הובילו אנשים רבים לחפש תחליפים. בשנים האחרונות, צמחו כוכבים חדשים בזירת התזונה הבריאה: האדפטוגנים – צמחי מרפא שמבטיחים להגביר את הסבילות ללחץ, לשפר אנרגיה מבלי "לשבור" את מערכת העצבים, ולספק מענה טבעי ובריא לעייפות.

במאמר זה נבחן מה הם אדפטוגנים, כיצד הם פועלים, אילו מהם נחקרו מדעית, והאם באמת ניתן להסתמך עליהם כתחליף אפקטיבי לקפה.

קפאין: חרב פיפיות?

קפאין הוא חומר פסיכואקטיבי ממריץ, שפועל על מערכת העצבים המרכזית. הוא מגביר ערנות, משפר ביצועים קוגניטיביים בטווח הקצר, ולעיתים גם מצב רוח. אלא שצריכה ממושכת עלולה לגרום לתלות, שינויים בלחץ הדם, חרדה, ואף פגיעה באיכות השינה.

מחקר שנערך בשנת 2020 השווה בין משקה המכיל קפאין בלבד לבין משקה קפאין מועשר באדפטוגנים. נמצא כי שני המשקאות שיפרו מדדים קוגניטיביים תוך 30 דקות, אך בעוד השפעת הקפאין דעכה לאחר כשעה, האפקט של המשקה האדפטוגני היה מתון ויציב יותר לאורך זמן, עם פחות שינויים בתגובה הפיזיולוגית (Boolani et al., 2020).

מהם אדפטוגנים ואיך הם עובדים?

המונח "אדפטוגן" מתאר חומרים טבעיים (בעיקר מצמחים) שמגבירים את היכולת של הגוף להתמודד עם לחץ – בין אם פיזי, רגשי או סביבתי. בניגוד לממריצים כמו קפאין, אדפטוגנים לא מעוררים את מערכת העצבים ישירות, אלא מסייעים לאיזון תפקוד הציר ההורמונלי והחיסוני, ובעיקר משפיעים על ציר HPA (היפותלמוס-יותרת המוח-אדרנל) (Panossian & Wikman, 2005).

בניסויים שנערכו בבני אדם ובעלי חיים, הודגם כי אדפטוגנים כמו רודיולה (Rhodiola rosea), שיזנדרה (Schisandra chinensis) ואלותרוקוקוס (Eleutherococcus senticosus) משפרים עמידות לעייפות, משקמים תפקוד קוגניטיבי ומפחיתים סימפטומים של דיכאון קל (Panossian, 2013).

לא רק ממריץ – גם אנטי-סטרס

בשונה מקפאין, שממריץ מידית את מערכת העצבים, אדפטוגנים עובדים ברקע – הם מאזנים את תגובת הגוף ללחץ, משפרים שינה, תומכים בפעילות מערכת החיסון ומשפרים סבילות פיזית ומנטלית לאורך זמן (Stansbury et al., 2012).

לדוגמה, מחקר שניתח את ההשפעות של רודיולה ואלותרוקוקוס מצא שנטילה חד פעמית שלהם הגבירה ביצועים מנטליים ועוררות באופן שונה מקפאין – מבלי לגרום לירידת מתח לאחר מכן (Panossian & Wagner, 2005).

מחקרים קליניים תומכים בהשפעה חיובית

סקירת מחקרים קליניים מצאה כי רודיולה עשויה לשפר ביצועים מנטליים, להפחית עייפות ולשפר מצב רוח, במיוחד במצבי דחק (Esmaealzadeh et al., 2022). מחקרים אחרים מצביעים על כך שנטילה יומית של תמציות תקניות של שורש שיזנדרה או ג'ינסנג סיבירי במשך מספר שבועות מביאה לעלייה משמעותית בריכוז, תשומת לב ועמידות לעייפות מנטלית (Singh et al., 2018).

האם ניתן להחליף קפה באדפטוגנים?

אין ספק שקפאין מספק בוסט מיידי, אך יש לו מחיר. לעומת זאת, אדפטוגנים מציעים גישה הדרגתית: השפעה מתונה אך יציבה, ללא קפיצות חדות או תלות. יחד עם זאת, לא כל אדם יגיב באופן זהה, ויש הבדל משמעותי בין סוגי האדפטוגנים.

לדוגמה, ברודיולה קיימת השפעה מהירה (תוך כחצי שעה), אך עדינה, בעוד ש-Withania somnifera (אשווגנדה) משפיעה יותר על איזון מתחים ושינה לאורך זמן. השילוב בין מספר אדפטוגנים יכול להציע אפקט סינרגטי (Panossian et al., 2020).

לא כל אדפטוגן מתאים לכולם

כמו בכל תוסף תזונה – גם כאן יש להתאים את הצמח לאדם. לדוגמה, אלותרוקוקוס עשוי להעלות לחץ דם ולכן אינו מתאים לסובלים מיתר לחץ דם. רודיולה עשויה לגרום לעוררות יתר אם ניטלת בערב. אשווגנדה עשויה להרדים ולהאט תגובות ולכן מתאימה יותר לשעות הערב או למצבי חרדה.

אז למה לא כולם מחליפים קפה?

התשובה היא שילוב בין התמכרות לתחושת הקפאין, זמינות גבוהה, וחוסר מודעות לחלופות טבעיות. מחקר איכותני בקרב נטורופטים מצא שהשימוש באדפטוגנים עדיין לא מבוסס קלינית דיה, וההגדרה המדויקת של המונח משתנה בין תרבויות ורופאים (Gerontakos et al., 2020).

עם זאת, ככל שמתרבים המחקרים המדעיים, כך עולה התמיכה בגישה שהשילוב בין צמחים מסורתיים וניהול אורח חיים מאוזן עשוי להוות אלטרנטיבה לקפאין – או לפחות להפחית את התלות בו.

איזון במקום גירוי

למרות שקפאין יעיל בטווח הקצר, שימוש יומיומי מלווה לעיתים בתופעות לוואי ובעיות בטווח הארוך. אדפטוגנים מציעים דרך שונה: לא "להדליק" את הגוף אלא לאזן אותו. השפעתם איטית יותר אך עמוקה ומבוססת.

למי שמחפש להפחית בקפאין או להיגמל לחלוטין – שילוב של אדפטוגנים כגון רודיולה, אשווגנדה, שיזנדרה ואלותרוקוקוס – בליווי תזונה נכונה, שינה איכותית ופעילות גופנית – עשוי להיות מענה טבעי, בריא ובר קיימא.

ביבליוגרפיה

  1.  Boolani, A., Fuller, D. T., Mondal, S., Wilkinson, T., Darie, C., & Gumpricht, E. (2020). Caffeine-Containing, Adaptogenic-Rich Drink Modulates the Effects of Caffeine on Mental Performance and Cognitive Parameters: A Double-Blinded, Placebo-Controlled, Randomized Trial. Nutrients, 12. https://doi.org/10.3390/nu12071922
  2. Panossian, A., & Wikman, G. (2005). Effect of adaptogens on the central nervous system.
  3. Stansbury, J., Saunders, P., & Winston, D. (2012). Supporting Adrenal Function with Adaptogenic Herbs. Journal of Restorative Medicine, 1, 76-82. https://doi.org/10.14200/JRM.2012.1.1007
  4. Panossian, A., & Wagner, H. (2005). Stimulating effect of adaptogens: an overview with particular reference to their efficacy following single dose administration. Phytotherapy Research, 19. https://doi.org/10.1002/PTR.1751
  5. Panossian, A. (2013). Adaptogens in mental and behavioral disorders. The Psychiatric clinics of North America, 36(1), 49-64. https://doi.org/10.1016/j.psc.2012.12.005
  6. Esmaealzadeh, N., Iranpanah, A., Sarris, J., & Rahimi, R. (2022). A literature review of the studies concerning selected plant-derived adaptogens and their general function in body with a focus on animal studies. Phytomedicine, 105, 154354. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2022.154354
  7. Singh, M., Jain, G., Das, B., & Patil, U. (2018). Biomolecules from Plants as an Adaptogen. Medicinal and Aromatic plants, 6(1), 1-8. https://doi.org/10.4172/2167-0412.1000307
  8. Gerontakos, S., Casteleijn, D., & Wardle, J. (2020). Clinician perspectives and understanding of the adaptogenic concept: A focus group study with Naturopaths and Western Herbalists. Integrative Medicine Research, 10. https://doi.org/10.1016/j.imr.2020.100433
  9. Panossian, A., Efferth, T., Shikov, A., Pozharitskaya, O., Kuchta, K., Mukherjee, P., ... & Wagner, H. (2020). Evolution of the adaptogenic concept from traditional use to medical systems: Pharmacology of stress‐ and aging‐related diseases. Medicinal Research Reviews, 41, 630–703. https://doi.org/10.1002/med.21743

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

מיתוסים מול מציאות: האם באמת צריך לקחת ויטמין C מדי יום?

הדיאטה שכתובה לך בגנים

שפעת: הווירוס שמשבית את העולם