תזונה מבוססת צמחים: יותר מטרנד – מהפכה בריאותית וסביבתית
מה עומד מאחורי העלייה הדרמטית בצריכת מזונות צמחיים ותחליפי בשר, וכיצד זה משפיע על הבריאות שלנו ועל כדור הארץ?
אם בעבר תזונה מבוססת צמחים נחשבה לנחלתם של טבעונים וצמחונים בלבד, כיום היא הופכת לבחירה נפוצה בקרב אוכלוסיות רחבות – ממי שמחפשים אלטרנטיבות בריאות יותר ועד אלו המודאגים מההשפעה הסביבתית של תעשיית המזון.
עלייה חדה במגוון תחליפי הבשר, גבינות צמחיות, ומשקאות חלב מהצומח הופכת את המעבר לקל מתמיד. אבל האם תזונה כזו באמת תורמת לבריאות שלנו? איך היא משפיעה על איכות הסביבה? והאם יש לה חסרונות שצריך לקחת בחשבון?
בואו נצלול לעומק הטרנד שמשנה את עולם התזונה.
המעבר לתזונה מבוססת צמחים: בריאות, סביבה ומהפכה קולינרית
הסיבות לעלייה בצריכת מזונות צמחיים ותחליפי בשר
תזונה מבוססת צמחים הופכת ליותר ויותר פופולרית, והסיבות לכך מגוונות:
בריאות – מחקרים מראים כי דיאטות צמחיות עשירות בפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות מסייעות בהפחתת הסיכון למחלות לב, סוכרת והשמנת יתר (Satija & Hu, 2018).
מודעות סביבתית – תעשיית הבשר נחשבת לאחת המזהמות הגדולות בעולם, ותזונה צמחית מפחיתה את טביעת הרגל הפחמנית של כל אדם (Bhatia et al., 2021).
שיפור במגוון ובאיכות תחליפי הבשר – בעבר, תחליפי בשר נחשבו לפחות טעימים ופחות מזינים, אך כיום, בזכות חלבונים מתקדמים כגון סייטן, אפונה וסויה, האפשרויות מגוונות יותר וטעימות יותר (Macdiarmid, 2021).
שיקולים אתיים – רבים בוחרים במזון צמחי בשל רצונם להימנע מפגיעה בבעלי חיים, מה שמקדם את הצריכה של תחליפי חלב, בשר ודגים (Hynes, 2021).
סטטיסטיקה: כמה אנשים עוברים לתזונה מבוססת צמחים?
העלייה בצריכת מזונות צמחיים ניכרת בנתונים:
- מחקר בבריטניה מצא כי תזונה צמחית יכולה להביא לחיסכון של כ-6.7 מיליארד ליש"ט בשירותי הבריאות השנתיים במדינה (Henderson & Sampson, 2023).
- בארה"ב, שיעור האנשים שמצמצמים את צריכת הבשר עלה ב-23% בעשור האחרון (Lynch et al., 2018).
- בגרמניה, למעלה מ-40% מהאוכלוסייה צורכים תחליפי בשר לפחות פעם בחודש (Wyckhuys et al., 2020).
ההשפעות הבריאותיות לחיוב ולשלילה
היתרונות הבריאותיים
- הפחתת הסיכון למחלות לב – צריכת תזונה עשירה בירקות, דגנים מלאים וקטניות קשורה לירידה בלחץ הדם וברמות הכולסטרול הרע (LDL) (Satija & Hu, 2018).
- ירידה במשקל ושיפור חילוף החומרים – תזונה צמחית, בעיקר אם היא מבוססת על מזון לא מעובד, מסייעת בהפחתת משקל עודף ושיפור הרגישות לאינסולין (Kim et al., 2018).
- שיפור בריאות המעי – תזונה עשירה בסיבים מסייעת להתפתחות חיידקים פרוביוטיים במעי ומשפרת את פעילות מערכת העיכול (Macdiarmid, 2021).
החסרונות האפשריים
- חסרים תזונתיים – דיאטות צמחיות עלולות להוביל למחסור בוויטמין B12, ברזל ואומגה 3, ולכן מומלץ להעשיר את התזונה בתוספי תזונה או מזונות מועשרים (Key et al., 2021).
- תחליפי בשר מעובדים – למרות הטרנד הבריא, חלק מתחליפי הבשר מכילים כמויות גבוהות של מלח, שמנים מעובדים ותוספים (Macdiarmid, 2021).
- סיכון לשבירות עצם – צריכת סידן מופחתת בדיאטות צמחיות יכולה להוביל לירידה בצפיפות העצם, במיוחד אצל נשים בגיל המעבר (Key et al., 2021).
ההשפעות הסביבתיות
תעשיית המזון היא אחת התעשיות בעלות ההשפעה הגדולה ביותר על הסביבה, והמעבר לתזונה צמחית עשוי לשנות זאת משמעותית:
הפחתת פליטת גזי חממה – גידול בקר, למשל, אחראי ל-14.5% מפליטות גזי החממה בעולם, ותזונה מבוססת צמחים יכולה להפחית פליטות אלו ב-80% (Pye et al., 2022).
חיסכון במים – ייצור קילוגרם בקר צורך בממוצע 15,000 ליטר מים, בעוד גידולי קטניות כמו עדשים וגרגירי חומוס צורכים רק כ-4% מכמות זו (Craig, 2022).
שמירה על שטחים פתוחים – תעשיית הבשר אחראית לכריתת יערות נרחבת, בעוד מעבר לתזונה מבוססת צמחים יכול לצמצם את הצורך בשטחי מרעה ולסייע בשימור המגוון הביולוגי (Macdiarmid, 2021).
ביבליוגרפיה
Satija, A., & Hu, F. (2018). Plant-based diets and cardiovascular health. Trends in cardiovascular medicine, 28(7), 437-441.
Bhatia, V., Gopi, G., & Behera, P. (2021). Plant-based diet: A solution to the sustainability of life and environment. Indian Journal of Community and Family Medicine, 7, 19-24.
Macdiarmid, J. (2021). The food system and climate change: are plant-based diets becoming unhealthy and less environmentally sustainable? The Proceedings of the Nutrition Society, 1-6.
Henderson, N., & Sampson, C. (2023). The impact of higher uptake of plant-based diets in England: model-based estimates of health care resource use and health-related quality of life. Preprint Article.
Key, T., Papier, K., & Tong, T. (2021). Plant-based diets and long-term health: findings from the EPIC-Oxford study. The Proceedings of the Nutrition Society, 81(2), 190-198.
Pye, A., Bash, K., Joiner, A. B., & Beenstock, J. (2022). Good for the planet and good for our health: the evidence for whole-food plant-based diets. BJPsych International, 19, 90-92.
Craig, M. (2022). A plant-based diet benefits personal and planetary health. BMJ, 379.
תגובות
הוסף רשומת תגובה